Oldal kiválasztása

Mi az, amiben legjobban ki vagyunk szolgáltatva? Az emberek döntő többsége a havonta rendszeresen fizetendő sárga csekkeknél éli meg leginkább azt, hogy egy rendszer foglyai.

És ez nem véletlen. Legutóbbi pénzügyi könyvem kapcsán kiszámoltam, hogy a rendszerváltás óta reálértékben hogyan változtak az árak. A műszaki eszközöknél, háztartási gépeknél drasztikus az áresés. Az élelmiszerek ára reálértékben változatlan maradt. Ami viszont nagyon megemelkedett, az a közművek ára. Ezért nagyon nehéz mindenkinek, minden hónapban kifizetni a csekkeket. Ráadásul ezek a tételek azok, ahol teljesen ki vagyunk szolgáltatva: kevesebbet ehetünk, vagy elhalaszthatjuk valamelyik kütyü lecserélését, de fűtenünk, világítanunk, mosakodnunk és mosnunk mindig kell.

Van-e kiút ebből a fogságból? Akinek családi háza van, ott kiút lehet, hogy a házára napelemet szereltet. Ez ma már egy kiforrott technológia és hatalmasat esett az ára az elmúlt években. A napelem rendszereknél, amikor süt a nap, akkor a termelt energiát visszatápláljuk a hálózatba és a villanyóránk “visszafelé” pörög. Ha megfelelően méretezünk, akkor egy kb. 3-4 kW-os napelem rendszer, ami ma 1,5-2 millió Ft körül kapható, nullára ki tudja hozni a villanyszámlánkat a következő 25-30 évre.

De, ha már ezen elgondolkodunk menjünk még tovább. Egy átlagos családi házban a villanyszámla átlagosan 10-12 ezer Ft egy hónapban. Az igazán nagy tétel a fűtés: ez már átlagosan 20-25 ezer forint egy évre vetítve. Ha áttérünk az elektromos fűtésre, ezt is megspórolhatjuk. Nyilván ilyenkor már egy nagyobb teljesítményű napelemet kell alkalmaznunk. Ehhez a 6-7 kW-os rendszerek megfelelőek, amelyek ma 3-4 millióba kerülnek.

Sokak számára abszurdnak hangzik az elektromos fűtés. Pedig el kellene rajta gondolkodni. Jelenleg, az új rendelkezések szerint, ha le kell cserélni a gázkazánunkat, akkor csak kondenzációs rendszerűt szereltethetünk fel, ami egy átlagos családi háznál 6-800 ezer Ft. Ráadásul ezek speciális kéményrendszert igényelnek, ami ismét jó néhány százezer forint.

Ezzel szemben egy átlagos családi házat ellátó elektromos kazán, ami simán beállítható a régi kazánunk helyére, mindössze 150-200 ezer forint. És persze kémény sem kell neki. De új rendszer esetén vannak nagyon szép fali elektromos radiátorok, vagy a padló alá fektethető elektromos padlófűtés. És a melegvíz ellátás is megoldható elektromos bojlerekkel.

De menjünk még tovább. Pár éves távlatban teljesen nyilvánvaló, hogy az autók főként elektromos rendszerűek lesznek. Ebben az esetben, otthon tankolhatjuk az autónkat-autóinkat. Egy átlagos családi autó üzemanyag költsége ma havonta 40-50 ezer Ft. Ezért, ha a napelem rendszerünket méretezzük, érdemes távlatilag inkább a 8-10 kW-os rendszert tervezni, ezzel már tankolni is lehet az autónkat.

Ez alapján egy megfelelő napelem rendszerrel elérhető, hogy nem lesz villanyszámlánk, ingyen lesz a fűtés és a melegvíz és ingyen tankoljuk az autónkat. Ugye jól hangzik? Ez egy átlag családban ma 70-90 ezer forint havonta.

Vágyálom? Nem, ez ma már minden további nélkül megvalósítható. Ugyanakkor ezekben a technológiákban a nagy áttörés a következő években várható. Jelenleg is folynak a kutatások, hogy egyre olcsóbb és hatékonyabb rendszereket gyártsanak. Másrészt, az akkumulátor technika fejlődésével, az elektromos autók 4 év múlva a benzines autók árában lesznek.

Ezért, ha ez a vágyálom tetszik, akkor, hogy nekivágjon, ma van a legjobb nap. Hogy valósítható meg mindez a legolcsóbban, ha momentán nincs 4-5 milliója egy ilyen rendszerre?

A lakáskasszák 30%-os állami támogatással és a végén kedvezményes hitellel, (többek közt) pont ilyen célra vannak. Négy év alatt havi 20 ezer forintból, állami támogatással 1,25 millió áll rendelkezésre és a kedvezményes hitellel az 2,8 millió. Ez 4 év múlva elég egy olyan rendszerre, amivel kiváltható a villanyszámla és a melegvíz. Két 20 ezer forintos lakáskasszából  5,6 millió érhető el a kedvezményes kölcsönnel négy év alatt. Ebből akkor mindenre futja: egy komoly napelem rendszerre, amivel a villanyszámla, a fűtés és a melegvíz is kiváltható, jut az elektromos fűtésre való átállásra is és még tankolhatjuk is a villanyautónkat mindörökre.

Nyerje meg a függetlenségi háborút! Dobja ki a sárga csekkek zömét! Tankoljon ingyen! Ezt most kezdheti el, kössön lakáskasszát akciós kedvezményekkel!