Posted on

Lakástakarék külföldön dolgozóknak

Az utóbbi években nagyon megnőtt a külföldön dolgozó magyarok száma. Becslések szerint 400 és 600 ezer közt lehet a tartósan külföldön dolgozó honfitársaink száma.

Miért mentek ki ennyien dolgozni? Nyilván a két fő ok: azért mert lehet és amiért Nyugat-Európa országaiban jóval magasabb a fizetés.

A személyes okok sokoldalúak. Van, aki a reménytelen lakáshitel adósságait próbálja rendbe hozni és támogatja az itthon maradt családját. Sok férfi válás után odakint próbálja anyagilag rendbe szedni magát. Mások kifejezetten gyerekeket nevelni mentek ki. Sok fiatal számára hatalmas kaland külföldön élni és dolgozni. Rengeteg szakmában sokszorosa a kinti fizetés az itthoninak és sokkal jobbak a feltételek.

Kezdjük a jó hírrel: attól, hogy Ön külföldön él, még ugyan úgy jogosult igénybe venni lakástakarék szerződésenként évente 72.000,-Ft állami kedvezményt (a befizetett összeg 30%-át).

Az első kérdés, miért akarna bárki is külföldön dolgozva magyarországi ingatlan célra igénybevehető lakástakarékot indítani? Ennek sok oka lehet:

  • Akik azért mentek ki, hogy fizethessék az itthon maradt lakásuk, házuk kölcsöneit, ők az állami kedvezménnyel törleszthetik ebből a hitelüket.
  • Akik reménytelennek látták, hogy a hazai jövedelmükből valaha is lakást vagy házat vegyenek maguknak, most kedvezménnyel összeszedhetik az erre valót.
  • Miután sokaknak vannak idős rokonaik akiket itthon hagytak, lehetőség van a lakástakarékban gyűlő pénzből majd (akár luxus) idősek otthonába bérleti jogra felhasználni ezt a pénzt számukra.
  • Nem utolsó sorban jelenleg Magyarországon bérbeadandó lakást vásárolni az egyik legjobb ingatlan üzlet Európában. Ennek bruttó hozama jellemzően 7-10% – összehasonlítva például ez Svájcban 2%! A lakástakarékok alkalmasak befektetési célú ingatlanok megvételére is. Ma már rengeteg ingatlan kezelő cég foglalkozik ezek kiadásával és karbantartásával  és így csak a bérleti díjat kell élveznünk – bárhonnan.
  • Van pár dolog, amit viszont tudni kell egy külföldön dolgozónak, ha magyar lakástakarékpénztári szerződést indít.

Néhány feltétellel rendelkeznie kell:

  • Szükséges egy magyar személyi igazoló irat: felnőtteknél magyar személyi igazolvány, vagy érvényes útlevél. Gyerekeknél a születési anyakönyvi kivonat.
  • Mindenki, aki szerződő vagy kedvezményezett, rendelkeznie kell magyar lakcímkártyával. Erre azonban nem kell állandó lakcím, lehet ideiglenes lakcímre szóló  (szakszóval tartózkodási hely) kártya is, pl. a szülőknél.
  • Kell magyar adószám is. Ez mindenkinek születésétől automatikusan jár, ha nem tudja, kérje ki a NAV-tól.
    A jó hír viszont, hogy nem kell Magyarországon élni, nem kell magyar adójövedelemmel rendelkezni. Ez mindenkinek állampolgári jogon jár és nem az adóból térítik vissza.

Egyébként csak megjegyzem, külföldön dolgozóként Magyarországon lakáshitelt is fel lehet venni, így a lakástakarék kedvezményes hitele is igénybe vehető. Igen, befektetési célú lakóingatlanra is! (Ilyen hitelek elintézése nem egyszerű dolog, de megoldható.)